2012. június 20., szerda

New Route/Variant - Gas in the ass (VII+/VIII-, 4kh) - Žeruchova veža

Még nem teljesen tiszta, hogy valóban egy új út vagy egy variáns született annak ellenére, hogy az út kb 10 méter kivételével teljesen függetlenül halad minden más úttól és amiről se rajz, se infó, se utalás nincs arra vonatkozóan, hogy valaki is átmászta volna RP a táblát.  (ami mellesleg nittek nélkül biztosíthatatlan a végső kulcsrésznél)
Utánaérdeklődünk.....

Szeretném ezt a szezont a tátrában a komolyabb sportmászóutak felé terelgetni, és ennek az első állomása volt a zergén kinézett út első megmászása.
Az út részletei már egy ideje körvonalazódtak, a konkrét megvalósítás azonban mostanáig váratott magára.
Taktikailag nem bonyolítottuk túl a dolgot és szerencsénkre az út elhelyezkedése sem indokolta azt.
A két meglévő tábla út között halad: balról a Korosvold Tanec (VII), jobbról pedig a Cepela társaságában. A kettő közötti rést céloztuk meg, és az út nehézsége is gyakorlatilag erre a részre korlátozódik.
A tábla eleje elég könnyű (V+, 1 szög), majd fokozatosan durran be, ennek megfelelően a köztesek elhelyezésének lehetősége pedig csökken. Az első kulcsmozdulatnál bennhagytunk egy szöget (+1), majd ezt követő pihenőnél lehet megint pakolni ki balra. A végén teljesen elfogynak a lehetőségek ahogy a fokozat is kúszik felfelé.
Az utolsó érdemi hossz a májusban tévedésből Bálinttal megmászott tévesen Oko Bere-nek hitt tető jobbra való kimászása. Ezután még egy könnyű hossz, majd ereszkedőpálya a földig.

Az út besorolásánál a mérvadó korosvold tanec-et vettük alapul. Ha az VII akkor az új út bőven megvan VII+, szerintem megér egy könyebb (VIII-)-t is.

Hülyeség azt hinni, hogy a tátrában elfogytak a logikus vonalvezetésű új útlehetőségek. Stay tuned........




Ati a kulcsban (VII+/VIII-(?))

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Heló!

Az általatok mászott vonalat már csinálták mások korábban... A második hossz tábláján többen másztak, nem mint ,,új út", csak mint egy variáns, a karnyújtásnyira lévő Korsvoldov tanec-től.

Valóban vannak logikus, új út nyitási lehetőség a Magas-Tátrában - máshol.

Üdv:
S.D.

Ercsey-Orbán Péter írta...

Hali!

Az elhelyezkedése miatt tuti már mászhatta valaki valóban, bár nem hiszem, hogy mint egy variánsát a korosvoldnak. A Korosvold túl messze van balra, hogy lehessen RP akasztani a közteseit, maximum a cepelából lehet kihosszabbítani, de elölben ez is elég problémás, főleg az alsó "kulcsrésznél". Azt eltudom képzelni, hogy valaki felsőzte már a táblát, viszont úgy érzem az nem tekinthető szabályos megmászásnak. Alsóval történő megmászásra utaló jel pedig nincs... sem rajz, sem infó, sem cucc a falban. Az "új út" mindegyik hossza egy jelenlegi úthoz sem tartozik, az egyetlen közös 10 méter a 3. hosszban található ami az Oko Bere-vel együtt halad, és így alkot egy új képződményt.
Sajnos valóban nehéz ilyen frekventált helyeken új utakba bonyolódni, hiszen nehéz eldönteni, hogy mászta-e már valaki (szabályosan). Azért is voltam biztos az új út kérdésében, mivel a tábla végén lévő kulcsrészt nem lehet trad biztosítani, így szinte biztos, hogy csak felsővel mászták meg. Ezért is szerettem volna várni ameddig betudjuk fúrni azt az 1-2 nittet, hogy teljesen szabályos legyen a megmászás.... de köszönöm az észrevételt és a hozzászólást, ennek megfelelően akkor módosítom a kiírást és a jellegét.

Üdv,
Peti

Ercsey-Orbán Péter írta...

És sajnos ebben a csapdában van az Oko Bere is (2010) aminek a hosszainak nagy részét biztosan csinálták már mások is korábban: kulcsrész - cepela(jobbra) 2.hossz - már 3 éve is másztam, stb...

Névtelen írta...

Az ,,utatok" majdnem minden hossza út variáns, vagy gyakran ismételt hossz.

Az alsó táblát rendszeresen topropozzák az ereszkedő standból a helyiek. A harmdik ,,hosszatok" kb. negyvenéves hossz... Ezek út variánsok, amelyek egybemászása, még nem jelent új út nyitást.

Azon valóban el lehet gondolkodni, mi etikus megmászás (alsóval nyitva) de a Magas-Tátrában ezek variánsnak számítanak mindössze. Nem divat errefelé az ilyesmi. Raxon elmenne új útnak (...).

Érdemes ilyen esetben kikérni a véleményét a helyi viszonyokat jobban ismerőnek... Szóval nem javaslom, hogy nitteket tegyetek be. És gyorsan megjegyzem, hogy a K.tanec-től balra lévő ,,logikus" vonal sem szabad útlehetőség: jóllehet nem jelzi a topo, de az is vagy húsz éves út.

Solymári Dániel

Névtelen írta...

Solymári Daninak igaza van! Érdemes lenne rá hallgatni Tátra ügyben ,,kissé" nagyobb a tapasztalata, mint nektek. Ez nem új út! Az, hogy összemásztok 20-30 éves VARIÁNSOKAT, az még nem új út. Persze ti már rögtön nevet is adtatok neki...csak mert nem ismertek valamit.

Az, hogy nincs nitt egy hosszba, az nem jelenti azt, hogy senki nem mászott fel rajta. A M-Tátrába nem divat a nittelés, egy útnak több variánsa van. Az, hogy pár éve kijártok a Tátrába nem jogosít fel arra, hogy önkényesen nittelgessetek. Lehet, hogy nem vagytok képe, de akkor legalább kicsit nagyobb alzattal másszatok. Elég nagy mellénnyel másztok, de legalább ne rontsátok el a viszonyát a helyiekkel a nittjeitekkel azoknak, akik nagyobb tisztelettel járnak a Tátrába mászni.

Másszatok nagyobb alázattal és a tapasztaltabbak véleményét fogadjátok meg

Ercsey-Orbán Péter írta...

:) Köszönöm az értékes hozzászólást.

Daninak nagyon köszönöm az észrevételét az ügyben folyamatban is van az infószerzés róla. (tatry.nfo szerkesztőség és a ház) Ezek után meglátom hogyan áll a dolog.

Teljes mértékben elfogadom az észrevételét és ezek szerint is járok el.
Kinőttem már az ilyen vádaskodásra való ingerült reagálásból úgyhogy nézzük meg pontról pontra mit is szeretnél...

1, " ,,kissé" nagyobb a tapasztalata, mint nektek ":

Teljes mértékben egyetértek veled, nagyon is tisztelem Danit és tisztában vagyok a teljesítményeivel. Ezért is konzultálok az illetékesekkel, vagyis a legnagyobb neten fellelhető tátrakalauz szerkesztőjével illetve a helyiekkel.

2, "Az, hogy nincs nitt egy hosszba, az nem jelenti azt, hogy senki nem mászott fel rajta. A M-Tátrába nem divat a nittelés, egy útnak több variánsa van. Az, hogy pár éve kijártok a Tátrába nem jogosít fel arra, hogy önkényesen nittelgessetek. "

Kezdjük a végétől, így talán logikusabb...
Valóban "pár éve kijárok a tátrába", úgyérzem teljesítettem már utakat az új út fokozatában is, hogy megtudjam helyesen ítélni azt. (ha akarod listát is kapsz) Sajnos a belső völgyekbe még nem jutottam el pedig nagyon szerettem volna, de a "könnyen megközelíthető" alsó völgyekben teljesítettünk már pár keményebb utat VIII-as fokozatig illetve szólóban VI-ig(Wéber 1000m),és V+,A2-ig. Konkrétan 6 éve járok ki a tátrába télen-nyáron, ismerem a hegységet mint a tenyeremet.

Az idézet első és második mondatát eddig csupán nagyon "amatőrök" szájából hallottam akik csak hallottak a hegységről, az fellelhető utakról és körülményekről, majd bizonygatták azt. De nézzük azért meg részletesebben....

1, "hogy nincs nitt egy hosszba, az nem jelenti azt, hogy senki nem mászott fel rajta"

Valóban nem jelenti azt, ezt én sem mondtam. Amire én céloztam az az, hogy az út kulcsrészénél semmilyen formában nem helyezhető el természetes köztes nagyjából 15 méteren keresztül, és mivel a fokozat elég magas (VIII-as fokozat), nem tartom reálisnak, hogy itt létezne út. A tátrában elég gyakoriag a ran out szakaszok, de ez még itt is kuriúzum számba menne. Ez még homokköveken is egy nagyon komoly esés lenne....... ne vicceljük már.

Ercsey-Orbán Péter írta...

Ehhez kapcsolódik pedig a nittelés kérdés....

A tátrában valóban elég szigorú a biztosítás kérdése.

Viszont!! Nagyon kevés olyan tátrai út van ami VIII-as fokozatú lenne és természetes biztosítás hiányában ne helyeztek volna el vagy nittet, vagy fúrt szöget.
Nézz körül bárhol a tátrában. Akárhol.

(hogy a "új utunk" mellett lévő korosvold tanec 12 nittjéről ne is beszéljünk :) )

Többször leírtam és le is írom, hogy nem szándékozok elhelyezni nittet azokon a szakaszokon ahol természetesen lehet biztosítani. A 15 méteres esés viszont gondolom te sem vállalnád be.

És akkor még a nittelés témához...

Nagyjából 2 felé tudnám osztani a Tátrában lévő nehéz (>VII+) utakat:

- régi techno utak szabad átmászásai:
Általában természetes formákon haladnak fel(bevágások-repedések), így a köztesek elhelyezése biztosított és a nittelés nem indokolt. (Pl.PP variáns)
Vannak olyan helyzetek amikor azonban a "régiek" is úgy mint akár pochyly nitteket helyeztek el. (Pochyly platni - karbunkulus torony) Amit például kb 5 hónapja szórtak tele 15-20 nittel.
- szabadmászó utak:
A nehezebb szabadmászó utakban gyakorlatilag nem találsz olyat melyben (ha nem természetesen biztosítható helyen halad át) ne lenne nitt. Akár a Coubalovci testvérek hosszú útjait (Maratón - 900m) akár Pochyly utakat (Platni - Késmárky csúcs) akár az új hullámos utakat tekinted. Még jobban igaz ez a völgyek "szájában" lévő gyakorlatilag mászóiskolákra mint az Ostrva és a Zerge. Az ostrván és a zergén konkrétan másztam két olyan utat (egy VII és egy VIII)amibe expressz-en kívül semmi sem kellett.

- ETIKA

Ez talán itt legfontosabb..... Minden mászóhelynek megvan a maga etikája a homokkövektől skócián át egészen a tátráig. Tisztában vagyok teljes mértékben a hely etikájával, nem kevés ideje mozgok a hegységben.

VISZONT!! Az etikus megmászás kérdésének megítélése nagyvonalakban mindenhol megegyezik. Az aki megmássza RP az utat először, az az út "kreálója". A többi max a megálmodója.
Ebben az esetben ezt kizártnak tartom.

- "Az, hogy összemásztok 20-30 éves VARIÁNSOKAT, az még nem új út."

Nem szándékozom az életem árán is új utat nyitni... hidd el van jobb dolgom is.



VISZONT!! A tátrában is jelölve vannak a variánsok még az olyan keveset mászott utakban is mint a Wéber 1-2 ősrégi trepnis útja.
A zergén semmifelé variánst nem találtam sem a kalauzokban (3 féle) sem a neten. (sem a 15-16 mászásom alatt a Zerge útjain) (egy hosszra sem). Amennyiben valaki megmiutatja, hogy ez már egy létező variáns, elfogadom és annak megfelelően cselekszem....

+ csekkold a Zergén lévő OkoBere utat.

- "Lehet, hogy nem vagytok képe,"

Végezetül pedig úgy érzem eléggé képben vagyunk, az út nyitása előtt pedig a helyi normáknak megfelelően tanulmányoztam a legutóbb nyitott utak történetét és ha az Oko Bere teljes értékű új útnak számít (2010), akkor a miénk is.

Addig pedig úgyérzem a leghelyesebb módon cselekedtem, vagyis írtam az illetékeseknek és feltüntettem, hogy még egyáltalán nem biztos az új út nyitás....

Kicsit alkalmazkodjunk a "nyugati" normákhoz és annak megfelelően beszélgessünk...

Remélem sikerült tisztázni a helyzetet....

UI: Július 21-től a Zöld tónál leszünk, gyere nyugodtan megtolni az utat!

Kormos Attila írta...

Kedves Névtelen!

Örülnénk ha egy név is társulna a kritikádhoz! Mert ebből csak az jön le hogy te nem vagy képben etikából!

nagy mellény? tapasztalat? ésatöbbi... Ezeket a köröket már annyiszor lefutottuk a legkedvencebb online fórumunkon. Lassan kezdem azt érezni hogy hiába telik az idő, fejlődünk, ugyanúgy jönnek a nagy tapasztalt hegyi emberek hogy megmondják nekünk a frankót. De hát mindegy is, élesben még senki sem jött oda hozzánk hogy srácok nevetséges amit csináltok, biztosan csak elkerültük egymást, mert feltételezem ti annyira spílerek vagytok hogy Tátrát reggeliztek, és a hét minden napján másztok.

Ha önigazolást keresel akkor rossz helyen jársz!

Mélységes üdvözlettel a nem arcnélküli ember, Kormos Attila

Rácz Zsolt írta...

A Magas-Tátráról teljesen átfogó, összesített kalauz nem létezik, az utak nagy száma és a különböző korszakok mászói közti kummunikáció hiánya miatt. Ami most megjelent, az is inkább gyűjteményes munka, és részletes adatok a legtöbb útról nincsenek, a tátrai mászásra jellemző okokból.

Ha érdekel a dolog, kölcsön tudom adni a Kostovsky-kalauzt, aminek a nyomán készült a tatry.nfo ill. megvan talán az összes Puskás kalauz is, pl. ez alapján tudtak most nemrég azonosítani egy elfelejtett utat a Sárkány-falon.

Ezeken túl viszont nincs infó a 80-as évek top mászásairól, mert pl. Ján Horváth és Miro Piala nem nagyon foglalkoztak azzal hogy archiválják. Ők anno kb. 8+ / 9- -ig virítottak trad mászásban ill. hozzájuk kötődik néhány nem azonosított, részben nittelt út, mit pl. a California über alles.

zsolt.racz1@gmail.com